Daňová správa sa vracia k starému systému, bude to stáť 600.000 eur

03.04.2012 Celý región

Bratislava 2. apríla (TASR) - Daňová správa prechádza späť na informačný systém IS RDS od spoločnosti Novitech, ktorý používala do januára tohto roka. Riadiacemu výboru projektu UNITAS to odporučil tím odborníkov, ktorý systém testoval. "Ich odporúčanie bolo také, že nateraz nasadiť systém IS RDS a zároveň pokračovať vo vývoji systému KONS a keď bude hotový, vyladený, tak ho nasadiť do plnej prevádzky," informoval v pondelok hovorca ministra financií Martin Jaroš.
Ako povedala poverená prezidentka Finančnej správy (FS) SR Mária Machová, FS akceptuje odporúčanie nasadiť IS RDS. Tento proces sa začne už dnes večer a podľa harmonogramu by mal byť systém v prevádzke do 18. apríla 2012. Cena za opätovné nasadenie systému však nebude 300.000 eur, ako sa pôvodne predpokladalo, ale 600.000 eur. "Sú tam aj niektoré nové, ďalšie požiadavky, s ktorými sa pôvodne nepočítalo," povedala na margo dvojnásobnej ceny Machová.
Podľa nej bude IS RDS využívať niektoré moduly vyvíjaného systému KONS ako napríklad elektronický zber údajov a administratívny informačný systém. Prepojenie medzi oboma systémami prinesú dodatočné náklady. "Sú tam určité kroky, ktoré treba vykonať a teda zazmluvniť," podotkla Machová. Potrebné financie chce poverená prezidentka hľadať v rámci rozpočtu FS a o zvyšok požiadať Ministerstvo financií (MF) SR.
Machová ani Jaroš nechceli v tejto fáze spresniť, v akej výške sa momentálne pohybuje celková vzniknutá škoda v rámci omeškania z vracania vratiek dane z pridanej hodnoty (DPH) podnikateľom a dodatočné náklady na informačné systémy. Čo sa týka zodpovednosti za situáciu, ktorá vnikla nefunkčnosťou nového systému KONS, podľa Jaroša je téma uzavretá, nakoľko sa minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) k tomu už vyjadril. "Vyjadril aj rozhorčenie nad tým, že veci zlyhali, pomenoval nejakých ľudí a ospravedlnil sa verejnosti," uviedol Jaroš.
 

Vyberte región